Hvem kan ansøge?
Danmarks Genopretningsfond kan investere i større, samfundsbærende virksomheder, der er ramt af COVID-19-krisen. En investering fra Danmarks Genopretningsfond beror altid på en individuel vurdering af virksomheden, bedømt i forhold til de udvælgelseskriterier, der er gældende for de virksomheder, som Danmarks Genopretningsfond kan foretage investering i.
Udvælgelseskriterier for ansøgere
Før I ansøger, bør I nøje overveje udvælgelseskriterierne. Ved spørgsmål og tvivlstilfælde er potentielle ansøgere altid velkomne til at kontakte Danmarks Genopretningsfond.
Udvælgelseskriterier
Ved udvælgelsen af, hvilke virksomheder der kan komme i betragtning til et kapitalindskud fra Danmarks Genopretningsfond, vil Danmarks Genopretningsfond foretage en individuel vurdering af hver ansøgervirksomhed. Ved vurderingen vil Danmarks Genopretningsfond lægge vægt på følgende vejledende udvælgelseskriterier:
-
Påvirket af COVID-19
Om virksomheden er påvirket af et ekstraordinært økonomisk chok som følge af COVID-19-krisen, med det til følge, at virksomheden ikke kan finde den nødvendige bæredygtige finansiering andetsteds. -
Væsentlig
Om virksomheden er væsentlig i størrelse og af betydning for dansk økonomi, hvilket som udgangspunkt forudsætter, at virksomheden havde en omsætning på mere end 500 mio. kr. i regnskabsåret 2019. -
Solid
Om virksomheden var økonomisk solid før 31. december 2019 og vurderes at have et økonomisk fremtidspotentiale ved en normalisering af økonomien. -
Samfundsbærende
Om virksomheden er samfundsbærende, f.eks. i form af væsentlig tilstedeværelse i Danmark, varetagelse af en central rolle eksempelvis for geografiske/socioøkonomiske dele af befolkningen eller kritisk infrastruktur, har en høj eksportandel, er vanskelig at erstatte (f.eks. på grund af komplekse værdikæder eller høje adgangsbarrierer), eller at virksomheden er højproduktiv og udgør et strategisk vigtigt bidrag til dansk industri.
Danmarks Genopretningsfond har fokus på virksomheder, der er samfundsøkonomisk væsentlige, og som er udfordrede på kapitalstrukturen. Udvælgelseskriterierne afspejler således også, at virksomheder i visse sektorer forventes at være mere relevante i forhold til at modtage kapitalindskud fra Danmarks Genopretningsfond end andre. En virksomhed må således forvente at være mindre relevant, hvis den tilhører en sektor eller branche, der ikke er stærkt påvirket af COVID-19- krisen, eller er en blandt mange virksomheder i en sektor, hvor den enkelte virksomhed ikke er karakteriseret ved at være samfundsbærende.
Hvis I ikke opfylder udvælgelseskriterierne
Hvis jeres virksomhed ikke lever op til kriterierne for et kapitalindskud fra Danmarks Genopretningsfond, kan det være, at det i stedet er muligt for jeres virksomhed at søge finansiering hos EKF Danmarks Eksportkreditfond eller Vækstfonden.
Få svar på jeres spørgsmål
Som udgangspunkt er det kun virksomheder, der opfylder de vejledende udvælgelseskriterier, som Danmarks Genopretningsfond kan yde kapitalindskud til. Et kapitalindskud vil desuden bero på en konkret forhandling af de nærmere vilkår herfor.
Ved ansøgning om kapitalindskud fra Danmarks Genopretningsfond vil Danmarks Genopretningsfond foretage en individuel vurdering af, om ansøgervirksomheden opfylder de vejledende udvælgelseskriterier.
Nej, Danmarks Genopretningsfond er ikke begrænset til at yde kapitalindskud til enheder etableret som anparts- eller aktieselskaber. Ansøger andre virksomhedsformer, kan det dog blive nødvendigt at foretage kapitalindskud via andre former for finansielle instrumenter, end præferenceaktie, som ellers er det finansielle instrument, Danmarks Genopretningsfond investerer i. Det vil bero på en konkret vurdering og forhandling med ansøgervirksomheden.
Nej, som udgangspunkt skal virksomhederne, der ansøger om kapitalindskud fra Danmarks Genopretningsfond, have haft en omsætning på mindst 500 mio. kr. i regnskabsåret 2019. Dog kan bestyrelsen for Danmarks Genopretningsfond konkret vurdere, at en årlig omsætning på 475 mio. kr. er tilstrækkelig.
Danmarks Genopretningsfond kan alene yde kapitalindskud til virksomheder, hvis økonomiske udfordringer skyldes COVID-19-krisen. Danmarks Genopretningsfond kan ikke yde kapitalindskud til virksomheder, der har økonomiske udfordringer på grund af andre forhold end COVID-19-krisen.
Såfremt virksomhedens eksistensgrundlag/marked er forsvundet eller markant reduceret, og er der ikke udsigt til en reetablering af virksomhedens eksistensgrundlag/marked, kan Danmarks Genopretningsfond ikke yde kapitalindskud til virksomheden.
Danmarks Genopretningsfond kan alene foretage kapitalindskud i virksomheder, der er samfundsbærende. Hvorvidt en virksomhed er samfundsbærende, vil bero på en konkret individuel vurdering, hvor Danmarks Genopretningsfond blandt andet kan tillægge det vægt, om:
- virksomheden på den ene eller anden måde spiller en central rolle
- hvilken geografisk eller socioøkonomisk påvirkning virksomheden har
- virksomheden udgør en del af den kritiske infrastruktur i Danmark
- virksomheden har en høj eksportandel
- virksomheden er vanskelig at erstatte, f.eks. på grund af komplekse værdikæder eller høje adgangsbarrierer
- virksomheden har høje adgangsbarrierer, er højproduktiv eller udgør et strategisk vigtigt bidrag til dansk industri på anden vis.
Nej, Danmarks Genopretningsfond er “investor of last resort”. Det betyder, at Danmarks Genopretningsfond alene kan yde kapitalindskud til virksomheder, der ikke kan finde bæredygtig, hensigtsmæssig finansiering på velfungerende markeder. Virksomheden skal således have afdækket sine øvrige finansieringsmuligheder, inden den søger om kapitalindskud fra Danmarks Genopretningsfond. Alternative finansieringsmuligheder kan f.eks. være eksisterende aktionærer, en ny investor eller lånefinansiering.
Hvis virksomheden har modtaget visse former for (ikke-corona relateret) offentlig hjælpekapital forud for den 31. december 2019, og den offentlige hjælpekapital ikke er fuldt ud tilbagebetalt, kan virksomheden som udgangspunkt ikke modtage et kapitalindskud fra Danmarks Genopretningsfond.
Virksomheder, der har modtaget offentlig hjælpekapital i henhold til corona-hjælpepakker kan godt søge om kapitalindskud hos Danmarks Genopretningsfond.
Foruden det udfyldte ansøgningsskema vil det være regnskabsmateriale, budgetter, vedtægter, beskrivelse af særlige forhold relateret til ansøgervirksomheden mv. Danmarks Genopretningsfond vil altid indgå i en dialog med ansøgervirksomheden med henblik på fremskaffelse af yderligere materiale eller uddybende svar.
I due diligence fasen gennemgår Danmarks Genopretningsfond – typisk sammen med fondens rådgivere – de dokumenter, som Danmarks Genopretningsfond anmoder ansøgervirksomheden om at stille til rådighed i et virtuelt datarum. Dialogen om etablering af datarum vil blive etableret i forlængelse af, at ansøgervirksomheden har modtaget svar på første fase i ansøgningsprocessen. Formålet med due diligencen er blandt andet at verificere, at ansøgervirksomheden opfylder kravene til at modtage kapitalindskud fra Danmarks Genopretningsfond, og for at fonden kan lave en værdiansættelse af ansøgervirksomheden. En due diligence vil typisk have både et finansielt, kommercielt og juridisk fokus.
Rammerne for hvilke typer af virksomheder, som Danmarks Genopretningsfond har mulighed for at investere i, er fastlagt politisk samt i overensstemmelse med EU’s regler for statsstøtte. Danmarks Genopretningsfond har en standard dokumentationspakke, der danner udgangspunkt for fondens kapitalindskud. Standarddokumenterne udgøres af en investeringsaftale, en ejeraftale og en række klausuler, som skal optages i ansøgervirksomhedens vedtægter. Danmarks Genopretningsfond forventes også som udgangspunkt at få tildelt tegningsretter (se nærmere i fondens overordnede investeringsvilkår). I så fald, opererer Danmarks Genopretningsfond tillige med standarddokumentarer for en yderligere ejeraftale samt et separat bilag, der skal optages i ansøgervirksomhedens vedtægter. Forhandlingerne indebærer en drøftelse af standarddokumentationen samt overvejelser om, hvordan dokumentationen skal tilpasses et kapitalindskud i den enkelte ansøgervirksomhed.
I første fase af ansøgningsprocessen afholder Danmarks Genopretningsfond egne omkostninger. Hvis ansøgningen godkendes til videre ”forløb”, pålægges Ansøgervirksomheden at afholde de udgifter, som Danmarks Genopretningsfond har haft på dette tidspunkt. Udgifterne beregnes på baggrund af timeforbrug. Alle omkostninger, der påløber efter, at fonden har meddelt jer et positivt svar på første fase af ansøgningsprocessen, skal ansøgervirksomheden som altovervejende udgangspunkt godtgøre Danmarks Genopretningsfond for. Disse omkostninger inkluderer – udover fondens interne omkostninger – blandt andet udgifter til fondens advokat og øvrige rådgivere i forbindelse med due diligence, værdiansættelse, forhandling og gennemførelse af kapitalindskud.